Lamborghini Gallardo


De Lamborghini Gallardo werd in 2004 gelanceerd, enkele jaren na de Murciélago. De Gallardo is vernoemd naar een stierensoort die vaak bij stierengevechten gebruikt wordt. De Gallardo is het kleinere broertje van de Murciélago en moet vooral concurreren met Maserati, Ferrari (de goedkope varianten), Porsche (de duurdere modellen) en Mercedes. (de topmodellen).

Hij kan alleen niet aan de Porsche tippen qua verkoopcijfers. De Gallardo wordt het meest in het geel verkocht. De auto is ontworpen door de Belg Luc Donckerwolke. Op de Autosalon van Genève kwam in 2008 een verbeterde versie van de Gallardo uit: de LP560-4. Deze heeft onder andere een veranderd uiterlijk en een nieuwe motor, die 553 pk kan leveren. Hij is ook vierwiel aangedreven.


Motor.

Er zijn 2 motoren mogelijk in de Gallardo, de 5.0L V10 of de 5.2L V10 De 5.0 liter heeft een maximale kracht van 500 pk en de 5.2 liter een kracht van 520 pk. Hij kan voorzien worden van een 6 traps handmatig schakel of van een 6 traps electrohydraulische handmatige schakel. Hiermee kun je nog sneller accelereren.

Varianten.

Van de Gallardo zijn meerdere varianten op de markt.
De Lamborghini Gallardo SE (Special Edition) is eind 2005 geïntroduceerd. Deze schakelt korter waardoor je van 0 naar 100 km/h kan optrekken in 4.0 in plaats van 4.2 seconde. De topsnelheid komt op 315km/h te liggen.
Dan heb je nog de Lamborghini Gallardo Spyder. Dit is de cabriovariant van de Gallardo. Deze was voor het eerst te zien op de Greater Los Angeles Auto Show 2006. Hij heeft een stoffen kap die volledig elektrisch opent en sluit.
De Lamborghini Gallardo Superlegerra introduceerde Lamborghini in 2007. Hierin zijn vooral meer lichtere materialen zoals carbon en polycarbonaat gebruikt, waardoor de auto 100kg minder weegt. De acceleratie van 0-100 km/h ligt nu op 3.8 seconden.

Trefwoorden: Lamborghini Gallardo informatie, Lamborghini Murcielago, Lamborghini Gallardo SE, Lamborghini Gallardo Spyder, Lamborghini Gallardo Superleggera, Lamborghine Gallardo, Gallardo