Mini Cooper


De Mini Cooper kwam op de markt als de kleinere en sportievere variant van de Morris Mini Minor en Austin Seven modellen. Doordat het model een groot succes is geworden is de ontwerper van het model waarop de Mini Cooper is gebasseerd, namelijk Alec Issigonis, later verheven tot adel.  De Mini Cooper werd in eerste instantie gebruikt als raceauto. John Cooper ontwierp de motor, de chassis en de uitrusting die aangepast waren voor de races. Zijn faam behaalde de Mini Cooper in de jaren 60. De auto won drie keer de rally van Monte Carlo in zijn klasse.


Race Auto

John Cooper en Alec Issigonis waren goede vrienden. John was een bekende in de autowereld en met name in de racewereld. Zo bouwde hij onder andere constructies voor Formule 1 auto\'s. Hij zag in het model van Alec een groot succes. Met enkele aanpassingen zou de auto zeer geschikt zijn voor races. Hij greep zijn kans en in 1961 verschenen de Austin Mini Cooper en de Morris Mini Cooper.

Italie & Spanje

In \'71 kreeg de autofabrikant Innocenti, afkomstig uit Italie, een licentie voor de Mini Cooper. Zij fabriceerden de auto onder de naam \'Innocenti Mini Cooper 1300\'. In \'73 kregen ook de Spaanse autofabrikant Authi een licentie. Zij bouwden de auto onder de naam \'Authi Mini Cooper 1300\'.

Het nieuwste model

De nieuwste versie van de Mini Cooper wordt gebouwd door BMW. De nieuwe variant wordt ook wel Cooper genoemd en heeft ook een sportieve uitvoering, namelijk de Cooper S. De Mini Cooper is ook leverbaar als een cabriolet en wordt geleverd met een 1600 cc motor. In 2006 is er ook een speciale variant van de auto op de markt gebracht, namelijk de Mini John Cooper Works GP. Van deze variant zijn er in totaal slechts 2000 gemaakt, waarvan 20 voor de Nederlandse automarkt.

Trefwoorden: Mni Cooper informatie, Austin Seven, MINI, Cooper S, Cooper, John Cooper, Mini John Cooper Works GP, Authi, Morris Mini Minor, Alec Issigonis, Mini John Cooper Works GP, Cooper