Renault Clio


De Renault Clio is een model uit de economyklasse gemaakt door de Franse fabrikant Renault. Het model werd in 1990 op de markt gebracht als de opvolger van de Renault 5. In 1998 kwam de nieuwe 2e generatie op de markt en in 2005 volgde de 3e generatie. In de jaren 80 zat Renault in grote financiele problemen. Dankzij de succesvolle Clio is het merk er bovenop gekomen. De Clio is van oorsprong een 3 en 5-deurs hatchback, maar is in sommige landen ook verkrijgbaar als sedan.


Auto van het jaar

De Clio viel op door de grote comfort dat het model te bieden had. In vergelijking met andere modellen van die tijd had het een rijker uitrustingsniveau en een luxere afwerking. Dit was in die tijd erg ongewoon voor kleine compacte auto\'s. Hierdoor werd het model in verkozen tot auto van het jaar 1991. Renault bracht om dit te vieren een speciaal model op de markt. In 2006 werd deze \'Clio S\' opnieuw de auto van het jaar.

Sportvarianten

De Clio S is niet de enige Sport variant die op de markt is gebracht. Zo had de 1e generatie de Clio S, Clio RSI, Clio 16V en de zeer weinig voorkomende Clio Williams. De 2e generatie bracht de RS-172 en later de 182. Het topmodel was op dat moment de V6. De 3e generatie biedt de Clio Sport, die ook gebruikt wordt voor het racen. Het racemodel wordt ook wel Renault Clio Sport F1 Team R27 genoemd en wordt gebruikt op de Renault Clio Cup, de V6 Cup en de Renault Clio Super 1600.

Lutecia

In enkele landen wordt de Clio met een andere naam op de markt. Zo wordt de auto in Japan verkocht als de Renault Lutecia. Andere namen voor het model zijn Clio Symbol, Clio Sedan en Renault Thailia.

Trefwoorden: Renault Clio informatie, Renault Thailia, Renault Clio S, Clio S, Renault Clio RSI,Clio RSI, Renault Clio Cup, Clio Cup, Renault V6 Cup, V6 Cup, Renault Clio Williams, Clio Williams, Clio 16V, Renault Clio